BEZGLUTENOWE CIASTO DAKTYLOWE Z OWOCAMI




Składniki:
-4 małe jajka
-300g mąki ryżowej
-90g duszonych daktyli
-270ml gęstego jogurtu naturalnego/mleczka kokosowego
-5 łyżek erytrolu/ksylitolu
-110ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego

dodatkowo:
-garść czereśni bez pestek
-kilka truskawek
-1 gruszka

Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15min, aż będą miękkie
-daktyle odsączamy z wody, łączymy z jogurtem/mleczkiem kokosowym i dokładnie blendujemy
-piekarnik nagrzewamy do 170C
-jajka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch
-cały czas miksując powoli dodajemy na zmianę zblendowane daktyle, mąkę i tłuszcz - miksujemy tylko do momentu połączenia składników
-gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, czereśnie pozbywamy pestek, truskawki kroimy na pół
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę i na wierzchu układamy owoce
-pieczemy 1h
-wyciągamy z piekarnika i studzimy


9 komentarzy:

  1. Prezentuje sie obłędnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy w przepisie nie brakuje przypadkiem proszku do pieczenia lub sody? Właśnie zrobiłam ciasto wzorując się na Pani przepisie. Wyszedł zakalec, niestety nie polecam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń