CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
-150g mąki ryżowej
-110g mąki owsianej
-4 małe jajka
-130ml masła klarowanego/oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-50g suszonych daktyli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-200ml mleczka kokosowego
dodatkowo:
-garść świeżych truskawek
-1 łodyga rabarbaru
Sposób przygotowania: (okrągła blaszka 20cm)
-rabarbar kroimy na małe kawałki, zasypujemy łyżką słodzidła i odstawiamy na około 15minut
-suche składniki mieszamy ze sobą
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-odciskamy wodę z rabarbaru
-daktyle łączymy z mlekiem i dokładnie blendujemy
-jajka z dodatkiem słodziła miksujemy na puch
-wlewamy powoli tłuszcz i miksujemy na małych obrotach
-na zmianę dodajmy suche składniki oraz mleko cały czas miksując
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia
-truskawki kroimy na pół
-przekładamy masę i na wierzchu układamy truskawki oraz rabarbar
-pieczemy 60 - 70 minut
Smacznego i na zdrowie!
Idealne na tę porę roku!
OdpowiedzUsuńMoje smaki...
:)