EKSPRESOWE CIASTO Z MALINAMI




Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-4 jajka M
-90g mąki owsianej
-70g mąki ryżowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny/octu jabłkowego
-1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu
-100ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-1 łyżeczka kakao
-1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)


dodatkowo:
-garść mrożonych malin
-1 łyżka mąki np. ryżowej

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka łączymy z erytrolem i miksujemy na puch
-po trochu dodajemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy olej kokosowy i nadal miksujemy
-1/3 masy przekładamy do miski i dodajemy kakao- całość mieszamy
-do reszty masy dodajemy budyń i dokładnie mieszamy

-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód)
-maliny obtaczamy w mące
-na spód wykładamy kakaową masę, a na to resztę masy
-na górze układamy maliny i delikatnie je wbijamy
-pieczemy 50minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz