UCIERANE CIASTO Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ







Składniki::(blaszka o wymiarach 28x9)
ciasto:
-3 jajka M
-100g mąki gryczanej
-70g mąki ryżowej
-50ml mleka roślinnego
-20ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

-pół szklanki śmietanki kokosowej lub jogurtu
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
kruszonka:
-50g płatków owsianych bezglutenowych
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-30g ksylitolu/erytrolu
-40g mąki ryżowej/gryczanej

dodatkowo:-spora garść czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:
ciasto:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka łączymy z cukrem i miksujemy na gładki puch
-powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-wlewamy olej kokosowy, śmietankę/jogurt oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
kruszonka
:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i chwilę blendujemy

następnie:
-masę przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy porzeczki i posypujemy kruszonką

-pieczemy 35-40minut, aż kruszonka będzie rumiana
-kroimy ostudzone

Smacznego i na zdrowie!

8 komentarzy:

  1. I bez mąki pszennej? Coś cudownego!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, takie to bym sobie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Na takie ciasto mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie bo wnętrzności się fajnie prezentują. To musi być intensywny smak :)

      Usuń
  4. Jeszcze jak z delikatnym posmakiem gryki to jesteśmy w siódmym niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Moge uzyc zamiast maki ryzowej teffu?

    OdpowiedzUsuń
  6. zauważyłam, że w składnikach podana jest śmietanka kokosowa/jogurt, a potem już w przepisie ich nie ma. Kiedy trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietankę/jogurt dodajemy w momencie, gdy wlewamy olej kokosowy

      Usuń