JABŁECZNIK Z PIANKĄ





Składniki:(blaszka 21x9)
ciasto:
-200g kaszy jaglanej -400ml mleka roślinnego
-30g oleju kokosowego
-3 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-3 żółtka
-1 szklanka wody

nadzienie jabłkowe:

-4 średnie, słodkie jabłka
-1 łodyga rabarbaru
-2 łyżki erytrolu
-1 łyżeczka cynamonu

pianka:
-3 białka jaja
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy mlekiem i gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i dokładnie studzimy
-kaszę przekładamy do dużego naczyniam dodajemy resztę składników i blendujemy na gęsty krem

nadzienie jabłkowe:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
-rabarbar myjemy i kroimy
-wszystko przekładamy do garnka, dodajemy słodzik, cynamon i dusimy do miękkości aż wyparuje woda

pianka:
-białka jaja z dodatkiem erytrolu ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę

następnie:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika
-mus jabłkowy nakładamy na ciasta, a na wierzchu piankę
-zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy ciasto jeszcze 40minut

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze: