CIASTO GRYCZANE Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:(blaszka o wymiarach 28x9)
-3 jajka M
-200g mąki gryczanej
-60ml mleka roślinnego
-100ml rozpusczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo:
-3-4 świeże brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka łączymy z cukrem i miksujemy na gładki puch
-powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-wlewamy olej kokosowy oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką
-przekładamy masę do blaszki, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie
-pieczemy 45minut
-kroimy ostudzone
Smacznego i na zdrowie!
Na mące gryczanej to nasze ulubione ciasta, szkoda tylko, że nasi domownicy są innego zdania, bo byśmy częściej je robiły xD
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta na mące gryczanej :) Smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńA można zamienić brzoskwinie na truskawki?
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
UsuńWedług mnie ta blaszka podana w przepisie jest za duża. Gdybym w takiej zrobiła to bym miała ciasto o grubości naleśnika ;)
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki są prawidłowe ;)
Usuń