WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:(blaszka 21x19cm):
-5 małych jajek S
-3/4 szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym kefirem/jogurtem)
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 szklanka mąki ryżowej
-40g karobu/kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
-garść pokrojonych truskawek
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-jajka z dodatkiem słodzidła miksujemy na gładki puch
-dodajemy śmietankę kokosową i cały czas miksujemy
-dodajemy kaszę oraz olej i całość dokładnie blendujemy
-dodajemy po trochu pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach, aż wszystko się połączy
-masę przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy truskawki i delikatnie je wbijamy
-pieczemy około 30-35minut
Smacznego i na zdrowie!
Witam, czy można zastąpić mąkę ryżową- kokosową?
OdpowiedzUsuńWitam, można spróbować z mąką gryczaną, jaglaną lub owsianą :) . Powinno być ok.
UsuńCZy szklanka kaszy to juz jest objętość po ugotowaniu, czy szklankę suchej kaszy ugotować i wtedy dodać?
OdpowiedzUsuńWitaj, jest napisane, że UGOTOWANEJ :)
UsuńPyszne ciasto :) Podkradam do kawki ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho na śmietance kokosowej :D
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie dodaję owoców do swojego ciasta czekoladowego, chyba muszę spróbować. Dzięki wskazówkom https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ klasyczne ciasto czekoladowe opanowałam do perfekcji. Czas chyba teraz poeksperymentować. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń