PTASIE MLECZKO Z CHIA Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
-400ml mleczka kokosowego (puszka)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-3 łyżki kakao/karobu
-3 łyżeczki żelatyny
Warstwa biała chia
-400ml mleczka kokosowego (puszka)
-100ml mleka ryżowego
-3 i pół łyżeczki żelatyny
-3 łyżki nasion chia
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilli
galaretka:
-1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru (14g)
-1 i 3/4 szklanki wody
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania:
warstwa czekoladowa:
-mleczko kokosowe przekładamy do garnka i gotujemy, aż będzie gorące. Dodajemy kakao, słodzik i dokładnie mieszamy
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki)
-połowę masy czekoladowej przekładamy do plastikowej miseczki i wkładamy do zamrażalnika (na około 15minut) , aby masa szybciej stężała
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią i nakładamy warstwę czekoladową (tą która była w zamrażalniku)
warstwa biała chia:
-mleczko kokosowe oraz ryżowe przekładamy do garnka i gotujemy, aż będzie gorące. Dodajemy, słodzik, wanilię i dokładnie mieszamy
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy chia i ponownie mieszamy
-odstawiamy na około 30minut, aby chia napęczniały
-następnie całość wstawiamy do zamrażalnika, aby masa szybciej stężała (na około 20minut)- trzeba cały czas zaglądać i w razie potrzeby mieszać
galaretka:
-galaretkę przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu (najlepiej dodać torchę mniej wody)
-odstawiamy aż zacznie tężeć -najlepiej do zamrażalnika
następnie:
-na warstwę czekoladową, nakładamy białą masę chia i wkładamy do zamrażalnika aż całkowicie stężeje (około 10-15minut)
-nakładamy galaretkę i ponownie wkładamy do zamrażalnika
-na koniec przelewamy czekoladową warstwę i gotowe ptasie mleczko wkładamy do lodówki
-kroimy na kawałki
Smacznego i na zdrowie!
Bardzo lubię domowe ptasie mleczko, ale takiego jeszcze nie jadłam :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ galaretką to jeszcze domowego mleczka nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno tyle gram galaretki? Wszedzie są na 74 g i to z cukrem.
OdpowiedzUsuńTak, galaretki bez cukru mają mniejszą gramaturę, gdyż nie zawierają substancji słodzącej.
UsuńNie mogę takiej nigdzie u siebie znaleźć. Jak postąpić z "normalną" galaretką? Ile dać wody? Mogę odmierzyć 14 g takiej stndardowej, ale tam też jest przecież cukier więc wziąć jej mniej czy więcej?
OdpowiedzUsuńNiestety, ale tutaj nie pomogę ponieważ nie używam tych 'cukrowych' galaretek, a nie chce też wprowadzać w błąd. Na pewno proszę nie odmierzać 14g, ponieważ to się nie uda.
UsuńA gdzie kuujesz takie galaretki?
UsuńHej ;), w sklepach z ekologiczną żywnością lub w marketach.
Usuń