LAMINGTONY (kostki kokosowe)
Lamingtony, to nic innego, jak australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych.
Zapraszam na zdrową i lekką wersję lamingtonów! :)
Składniki:ciasto:
-pół szklanki płatków jaglanych zmiksowanych na pył (można zastąpić płatkami owsianymi)
-pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-50g rozpuszczonego masła klarowanego (można zastąpić olejem kokosowym)
-ponad pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-4 jajka M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
polewa kakaowa:
-4 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki kakao/karobu
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
Sposób przygotowania:
ciasto:-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy powoli oby dwie mąki cały czas (cały czas miksując)
-na koniec dodajemy tłuszcz i całość dokładnei mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko samo dno)
-przekładamy całą masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-odcinamy kopułkę i kroimy ciasto na kwadraty
polewa czekoladowa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i intensywnie mieszamy aż się rozpuści
-garnuszek zdejmujemy z palnika, wspujemy kakao i ponownie mieszamy
-ciastka obtaczamy w polewie czekoladowej, a następnie pospujemy wiórkami kokosowymi
Smacznego i na zdrowie!
Zapraszam na zdrową i lekką wersję lamingtonów! :)
Składniki:ciasto:
-pół szklanki płatków jaglanych zmiksowanych na pył (można zastąpić płatkami owsianymi)
-pół szklanki mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-50g rozpuszczonego masła klarowanego (można zastąpić olejem kokosowym)
-ponad pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-4 jajka M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
polewa kakaowa:
-4 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki kakao/karobu
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
Sposób przygotowania:
ciasto:-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy powoli oby dwie mąki cały czas (cały czas miksując)
-na koniec dodajemy tłuszcz i całość dokładnei mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko samo dno)
-przekładamy całą masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 30minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-odcinamy kopułkę i kroimy ciasto na kwadraty
polewa czekoladowa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier i intensywnie mieszamy aż się rozpuści
-garnuszek zdejmujemy z palnika, wspujemy kakao i ponownie mieszamy
-ciastka obtaczamy w polewie czekoladowej, a następnie pospujemy wiórkami kokosowymi
Smacznego i na zdrowie!
Znam te kostki i bardzo je lubię :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłyśmy ale chętnie byśmy się na nie skusiły :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić! I koniecznie blog dodaję do ulubionych! Genialne przepisy na słodycze. Ostatnio spędziłam tu dobre 2h przeglądając przepisy :)) Super!
OdpowiedzUsuń