CHLEBEK KOKOSOWY Z SUSZONYMI JAGODAMI
Składniki:(blaszka o wymiarach 21x19)
-4 jajka M
-pół szklanki śmietanki kokosowej
-150g mąki owsianej(dla bezglutenowców certyfikowana)
-pół szklanki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
-50ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-45g budyniu śmietankowego proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-50g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego
-garść chipsów kokosowych *
-garść suszonych jagód
*zamiast chipsów kokosowych możesz użyć płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy śmietankę i dalej miksujemy
-dodajemy resztę składników i całość ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i posypujemy chipsami kokosowymi
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce
Smacznego i na zdrowie!
Prawdziwa kokosowa rozkosz :D
OdpowiedzUsuńKokos bardzo lubię, więc ten kokosowy rarytas porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić ocet jabłkowy? zwykłym octem, czy pominąć?
OdpowiedzUsuńProszę dodać sok z cytryny :)
Usuń