CIASTO MILIONERA Z ORZECHAMI (BEZ PIECZENIA)
Spód:
-5 łyżek mleka kokosowego
-100g zmielonych migdałów na mąkę
-50g mąki kokosowej
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
masa 'karmelowa'
-350g suszonych daktyli
-7 łyżek mleka roślinnego
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka mlecznej czekolady bez cukru/gorzkiej
-20g oleju kokosowego
-4 łyżki mleka roślinnego
dodatkowo:
-garść orzechów laskowych
Sposób przygotowania:spód:
-wszystkie składniki dokładanie zagniatamy
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy masę
-wkładamy do zamrażalnika na 10minut i wyjmujemy
masa karmelowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut
-odlewamy wodę dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy
-posypujemy orzechami laskowymi i delikatnie je wbijamy
polewa czekoladowa:-czekoladę, mleko, olej łączymy ze sobą
i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
-czekoladę nakładamy na masę karmelową i wstawiamy do zamrażalnika na około 10minut
Smacznego i na zdrowie!
Karmel z daktyli to nasz ulubiony krem :D Super jest to ciacho :)
OdpowiedzUsuń