Kokosanki
-200g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-80g erytrolu/ksylitolu zmielonego na cukier puder
-3 duże jajka L
-50g oleju kokosowego
-szczypta soli
Sposób przygotowania:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy
-całość odkładamy na około 15minut
-białka jaja z dodatkiem soli zaczynami ubijać na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier puder i nadal miksujemy (piana musi być sztywna i błyszcząca)
-na koniec dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach
-wsypujemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-formujemy średniej wielkości kulki i układamy na blaszce
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-jemy dopiero, gdy będą zimne ponieważ dopiero co wyciągnięte z piekarnika rozpadają się
Smacznego i na zdrowie!
Kokosanki uwielbiam! Jedne z moich ulubionych ciastek. :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja kocham wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuń