Faworki (chrusty)






Składniki:
-160-180g mąki orkiszowej jasnej
-100g mąki gryczanej
-10g mąki kukurydzianej
-2 żółtka
-2 łyżeczki octu jabłkowego
-120ml śmietanki kokosowej z puszki (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną)
-olej kokosowy do smażenia

dodatkowo:
-erytrol/ksylitol zmiksowany na cukier puder

Sposób przygotowania:
-mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z pozostałymi składnikami
-całość dokładnie zagniatamy (musi powstać zwarta , nie klejąca się kula- w razie potrzeby dodać mąkę, ale nie za dużo)
-ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30min, aby odpoczęło
-po tym czasie ciasto wybijamy wałkiem, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza (około 15minut)
-ciasto ponownie zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30minut
-schłodzone ciasto rozwałkowujemy (dosyć cienko) , wycinamy paski i nacinamy wzdłuż . Następnie jeden z końców przewlekamy przez otwór
-smażymy w gorącym tłuszczu na rumiany kolor z oby dwóch stron
-gotowe faworki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
-posypujemy cukrem pudrem

Najlepiej smakują tego samego dnia :)

Smacznego i na zdrowie! 

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faworki - każdą ich wersję. :-) Twoje wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąkę orkiszową można zastąpić jakąś inna? Jeśli tak to jaką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie robiłam faworków z innej mąki.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. ok, dziękuję

      Usuń
  3. Wspaniale połączone mąki :P Nasza babcia robi takie tradycyjne drożdżowe ale Twoją wersję tym bardziej byśmy chciały spróbować :)

    OdpowiedzUsuń