Czekoladowe batoniki musli bez pieczenia
Ekspresowe i energetyczne batoniki musli z dużą ilością pestek dyni.
Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Pestki dyni są już znane od wieków. Są stosowane
przede wszystkim w walce z pasożytami układu pokarmowego. Zawierają kukurbitacynę- silną substancję, która ma właściwości lecznice-wykazuje aktywność przeciw pasożytniczą i przeciwnowotworową. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, cynk oraz magnez.
Składniki:
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (dla bezglutenowców- certyfikowane)
-1 szklanka wiórków kokosowych zmiksowanych na pył
-3/4 szklanki pestek dyni (u mnie od AGNEX)
-6 łyżek syropu daktylowego/miodu
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-3 łyżeczki zmiksowanego siemienia lnianego + pół szklanki ciepłej wody
-3 łyżki kakao
-1 łyżka mąki kokosowej
-1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
-pół łyżeczki cynamonu
-1-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-siemię lniane łączymy z wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zgęstniało
-wszystkie składniki przekładamy do miski, zalewamy siemieniem lnianym i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 10minut
-kroimy ostrym nożem
Smacznego i na zdrowie!
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich (dla bezglutenowców- certyfikowane)
-1 szklanka wiórków kokosowych zmiksowanych na pył
-3/4 szklanki pestek dyni (u mnie od AGNEX)
-6 łyżek syropu daktylowego/miodu
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-3 łyżeczki zmiksowanego siemienia lnianego + pół szklanki ciepłej wody
-3 łyżki kakao
-1 łyżka mąki kokosowej
-1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
-pół łyżeczki cynamonu
-1-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-siemię lniane łączymy z wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zgęstniało
-wszystkie składniki przekładamy do miski, zalewamy siemieniem lnianym i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 10minut
-kroimy ostrym nożem
Smacznego i na zdrowie!
Mmm kocha te batoniki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiamy pestki dyni :D Takie batoniki są idealne dla nas :D
OdpowiedzUsuńCzy możecie określić wartość kaloryczną takiego batonika? rozumiem, że to zależy od wagi,
OdpowiedzUsuńale zakładając użycie takich ilości produktów jakie piszecie, można określić wartość kaloryczną całości
a potem mniej więcej wiadomo ile batoników wychodzi z takiej porcji, także wtedy wartość całości można podzielić przez średnią przeciętną ilość sztuk jakie z tej porcji wychodzą ))) zatem ile?
Jak ja kocham pestki dyni! Nawet na kolacje dziś zjadłam (spokojnie, jako dodatek).
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego.