Buraczane ciasto czekoladowe z truskawkami








Składniki:(blaszka 21x19) 

-4 średnie jajka
-70g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-300g ugotowanych i obranych buraków (około 500g świeżych)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-30g kakao
-55g mąki kokosowej
-kilka łyżek ksylitolu/erytrolu
-garść rodzynek
-szczypta soli himalajskiej

dodatkowo:
-garść mrożonych truskawek
-garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
-buraki trzemy na tarce, na małych oczkach
-suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy, dodajemy po trochu buraki oraz suche składniki i miksujemy na małych obrotach
-wlewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wbijamy truskawki
-całość posypujemy płatkami migdałów
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40miut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

Mam smaka na buraka

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie wymyślne ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe. Mi wyszedl jak brownie.

    OdpowiedzUsuń