Brownie jaglane z truskawkami
Składniki:(okrągła blaszka 26cm)
ciasto:
-150g suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-3 jajka M
-50g rozpuszczonego oleju kokosowego
-80g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-30g prawdziwego kakao
-1 puszka dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego (potrzebujemy 150g stałej warstwy z puszki-można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kozim)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki kardamonu
-szczypta soli
dodatkowo:
-garść mrożonych truskawek
-garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą , dodajemy słodzik i gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn
-kaszę odstawiamy i dokładnie studzimy
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aż przestygnie
-kaszę łączymy ze wszystkimi składnikami i dokładnie blendujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-masę przekładamy na blaszkę, wbijamy delikatnie truskawki i posypujemy płatkami migdałów
-ciasto pieczemy 35 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Kocham jaglane ciasta. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/