Ciasto Bounty
Pyszne ciasto Bounty na bazie kaszy jaglanej. Fani kokosowo-czekoladowych smaków z pewnością będą zachwyceni. Ciasto jest wspaniałe i szybko znika z talerza :)!
Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-400ml wody
-1 puszka tustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego(potrzebujemy tylko śmietanki)
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu (można dać więcej)
-150g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-20g prawdziwego kakao
-3 średnie jajka
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-40ml mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
-spora garść wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i studzimy
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę (stała warstwa na górze puszki)
-kaszę łączymy z jajkami, tłuszczem, słodzikiem oraz śmietanką i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
-1/3 część z masy przekładamy do osobnej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kakaową warstwę, a na to pozostałą
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy 40minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy do lodówki na całą noc
następnie:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy
-ciasto smarujemy polewą czekoladową
-obficie posypujemy wiórkami kokosowymi
Smacznego i na zdrowie!
Składniki:
-200g suchej kaszy jaglanej
-400ml wody
-1 puszka tustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego(potrzebujemy tylko śmietanki)
-1/3 szklanki ksylitolu/erytrolu (można dać więcej)
-150g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-20g prawdziwego kakao
-3 średnie jajka
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-40ml mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
-spora garść wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i studzimy
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę (stała warstwa na górze puszki)
-kaszę łączymy z jajkami, tłuszczem, słodzikiem oraz śmietanką i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
-1/3 część z masy przekładamy do osobnej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kakaową warstwę, a na to pozostałą
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy 40minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy do lodówki na całą noc
następnie:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy
-ciasto smarujemy polewą czekoladową
-obficie posypujemy wiórkami kokosowymi
Smacznego i na zdrowie!
W takiej jaglanej wersji rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a ciasto wygląda świetnie. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a ciasto wygląda świetnie. :-)
OdpowiedzUsuńSamo nadzienie z kokosem to już dla nas raj <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię baton bounty więc pewnie to ciasto też by mi smakowało :D <3
OdpowiedzUsuńBardzo niejasny przepis. Nie ma podanej wielkości użytej blaszki ani czasu prazenia i gotowania kaszy. Slabo.
OdpowiedzUsuń