Amarantusowe batoniki (bez pieczenia)
Składniki:(7 batonów)
-100g ekspandowanego amarantusa
-200g gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-80g prawdziwego miodu
-100g masła klarowanego
-spora garść siekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
-amarantusa prażymy na suchej patelni (trzeba uważać, aby nie przypalić)
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
-rozpuszczoną czekoladę odstawiamy aby lekko ostygła, dodajemy miód i ponownie mieszamy
-amarantusa łączymy z czekoladą oraz posiekanymi orzechami i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut
Smacznego i na zdrowie!
Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno są mega smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńJak czekolada 90% to już w ogóle mega pycha :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńCzy masło można zastąpić olejem kokosowym? Świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJasne:)
Usuń