Ciastka a'la jeżyki
spód:
-50g masła klarowanego
-120g płatków owsianych
-1 jajko M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-20g mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-30g mąki kokosowej
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
masa daktylowa:
-100g suszonych daktyli
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao lub mlecznej bez cukru (dobrej jakości)
-2 łyżki mleka roślinnego
dodatkowo:
-spora garść posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania: spód:
-składniki na spód przekładamy do miski i zagniatamy ciasto
-na blacie wykładamy papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem , odstawiamy na 15 min i odlewamy wodę
-daktyle z olejem kokosowym dokładnie blendujemy
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy (mieszamy dopiero, gdy czekolada dokładnie się rozpuści)
następnie:
-na ciasteczka nakładamy masę daktylową, orzechy oraz czekoladę
-gotowe jeżyki wstawiamy do lodówki na około 1h
Smacznego i na zdrowie!
Rewelacyjny przepis. Dzisiaj robiłam i ciasteczka wyszły przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńNa zdrówko :)
Pozdrawiam, Aga
Mistrzowski przepis!. Ciasteczka super smaczne. Nastepnym razem,zrobie z podwojnej porcji :-).
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy masło rozpuścić czy nie trzeba?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie trzeba :-)
Usuń