Jaglane pancakes z kremem migdałowo-miodowym
- 100g suchej kaszy jaglanej
-2 małe jajka
-10g mąki kokosowej
-5g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)/mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżka jogurtu naturalnego/koziego
-szczypta soli himalajskiej
krem:
-30g migdałów zmiksowanych na pył
-6 suszonych daktyli lub innych suszonych owoców
-2 łyżki prawdziwego miodu
-2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
krem:
-suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15minut aż zmiękną
-migdały łączymy z miodem, suszonymi owocami oraz wodą i dokładnie blendujemy
pancakes:
-kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-białka jaja z dodatkiem soli oraz soku z cytryn ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy odsączoną kaszę i dokładnie blendujemy
-masę łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
-gotowe placki smarujemy kremem
Smacznego i na zdrowie!
Szczególnie z tym kremem musi być pycha :D
OdpowiedzUsuń