Blok czekoladowy wegański
Składniki:
-100g kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego
-1 puszka tłustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-80g kakao
-1 szklanka posiekanych orzechów
-1 szklanka posiekanych owoców suszonych (np. daktyle, morele)
-80g mąki kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku
-zalewamy mlekiem roślinnym, gotujemy do miękkości i studzimy
-kaszę przekładamy do miski, dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę z puszki (stała warstwa na wierzchu)
-całość dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto
-wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
O! Po takiej czekoladzie na pewno nam nic by nie zaszkodziło <3
OdpowiedzUsuńMmm! Musiało być pyszne! Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zaskoczona taką zdrową wersją bloku , czekoladowego i ie mogę doczekać, się kiedy go przygotuję. Do tej pory zawsze korzystałam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i jest to dokładnie smak, zapamiętany przeze mnie z dzieciństwa. Jestem bardzo ciekawa czy spodoba mi się Twoja wersja, bo ostatnio staram się zdrowo odżywiać i szukam przepisów na fajne, zdrowe desery!
OdpowiedzUsuń