Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, to nic innego, jak przetarte pomidory zamknięte w słojach. Przecier jest banalny w przygotowaniu i niesamowicie dobry w smaku. Niczym nie różni się od tego sklepowego.
Idealnie nadaje się do przygotowania wszelkich zup, a zwłaszcza do pomidorówki, którą uwielbiam :).

Przecier można przygotować w tradycyjny sposób- gotując pomidory w garnku, a następnie przetrzeć przez sito lub po prostu wycisnąć w wyciskarce. Ja wybrałam tą drugą opcję, aby zaoszczędzić czas :).

Ciekawostki:
Pomidory poddane obróbce termiczne zawierają cenny likopen, który ma działanie przeciwutleniające, a to przyczynia się do dobrego stanu zdrowia i wspomaga nasz system odpornościowy
-działa antynowotworowo
-blokuje działanie wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu
-chroni włókna kolagenowe i poprawia wygląd naszej skóry
(przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz)



Składniki:
-2kg pomidorów
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-pomidory dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i wyciskamy w wyciskarce*
-przelewamy do wyparzonych słoiczków, przyprawiamy i dokładnie zakręcamy
-pasteryzujemy: na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoika. Następnie powoli podgrzewamy i gotujemy niecałe 20minut
-słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy aż odstygną

Jeśli nie posiadasz wyciskarki:
-pomidory dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na cząstki
-smażymy na małym ogniu w wysokim garnku, co jakiś czas mieszając aż powstanie papka
-pomidory odstawiamy do przestygnięcia i przecieramy przez sito o małych oczkach (to co zostanie na sitku, czyli ziarenka i skórki wywalamy)
-gotowy przecier przelewamy do garnka, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia aż zgęstnieje
-przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz