Ciasto piernikowe bez pieczenia
Składniki:(forma 23x9)
ciasto:
-20 suszonych moreli bez dwutlenku siarki
-2 szklanki orzechów włoskich zmiksowanych na pył
-1,5 szklanki słonecznika łuskanego zmiksowanego na pył
-łyżka kakao
-kopiasta łyżka przyprawy do piernika bez cukru
-pół szklanki płatków migdałów -1 kopiasta łyżka mąki kokosowej
-pół szklanki wiórków kokosowych
-3 łyżki prawdziwego miodu
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady/mlecznej bez cukru
-3 łyżki mleka roślinnego
dodatkowo:
-garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
-morele zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin aż zmiękną (można zalać wrzątkiem i odstawić na 15minut). Następnie odlewamy wodę
-morele z miodem dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto mocno uklepując
następnie:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i energicznie mieszamy
-odstawiamy, aż lekko ostygnie
-polewamy ciasto i posypujem płatkami migdałów
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Ile mniej więcej kcal może mieć to ciasto?
OdpowiedzUsuńBatoniki też byłby z tego przepisu niezłe ;)
OdpowiedzUsuńI takim kawałkiem zasycisz się na długo <3 :P
OdpowiedzUsuń