Jaglane słoiczki a'la monte
Składniki:
(2 średnie słoiczki lub 3 małe)
biała masa:
-100g kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka roślinnego(użyłam
ryżowego)
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady lub
mlecznej bez cukru
-100ml mleka roślinnego
-100g orzechów laskowych
zmiksowanych na pył
-garść posiekanych orzechów
laskowych
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku,
zalewamy mlekiem (1,5 szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie,
wlewamy resztę płynu i blendujemy na gęsty krem
warstwa czekoladowo-orzechowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej,wlewamy mleko i energicznie mieszamy
-czekolade studzimy, łączymy z orzechami i mieszamy
-czekolade studzimy, łączymy z orzechami i mieszamy
następnie:
-do słoiczków nakładamy część
białej masy, następnie czekoladową i znowu białą
-posypujemy orzechami laskowymi
-wkładamy do lodówki na około 30minut (najlepiej smakuje na zimno)
-posypujemy orzechami laskowymi
-wkładamy do lodówki na około 30minut (najlepiej smakuje na zimno)
Smacznego i na zdrowie!
Angelika jest szczególnie fanką Monte, więc na pewno byłaby szczęśliwa z takiego deseru :D
OdpowiedzUsuń