Imbirowe pancakes jaglane z duszonymi jabłkami
Jaglane placuszki, to idealna propozycja na jesienne śniadanie bądź na deser. Bez dodatku białego cukru i mąki pszennej. Świetnie smakują z owocami, z racji tego, że mamy jesień przygotowałam do nich duszone jabłka z cynamonem, które idealnie komponują się z pancakes :).
-60g suchej kaszy jaglanej
-1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
-2 małe jajka
-20g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-10g mąki ryżowej
-1-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia
duszone jabłka:
-2 duże jabłka
-pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka ksylitolu
Sposób przygotowania:
duszone jabłka:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
-jabłka przekładamy do garnka, słodzimy, dodajemy cynamon i 1/5 szklanki gorącej wody
-przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości
pancakes
-kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę
-białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
-masę łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
-gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim, a między nimi nakładamy duszone jabłkami
Smacznego i na zdrowie!
Imbirowe w sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłyśmy je bardzo często :D Trzeba do nich wrócić :P
OdpowiedzUsuńNie mam mąki ryżowej, czym ją zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki gryczanej, jaglanej, orkiszowej,
UsuńA można kokosową?
Usuńnajlepiej kasztanową, z innej mogą nie wyjść :P
UsuńMąką kokosowa mocno chłonie wodę, więc trzeba jej dać znacznie mniej. Tutaj potrzebujemy tylko 10g mąki ryżowej, więc proponuje dać 5g mąki kokosowej- myślę, że się uda. Aczkolwiek bezpieczniej będzie użyć mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej, owsianej- jeśli ma Pani młynek, to może Pani zmielić na mąkę.
UsuńPozdrawiam :)
Czy kasze trzeba wcześniej przelać wrzątkiem? Żeby pozbyć się gorzkiego smaku
OdpowiedzUsuńJa nie czułam goryczy, ale można przelać :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper, będą jutro na śniadanie!
OdpowiedzUsuńTo ma być surowa kasza ?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńTaką porcja wystarczy na ile placków?
OdpowiedzUsuń5-6
UsuńSuper przepis. Naleśniki są bardzo sycące. Spróbuję kiedyś przerobić na wytrawną wersję. Pozdrawiam - Ewelina
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, świetne wpisy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Przepis jest naprawde "w deche" - zrobiłam go pare razy na śniadanie i mój chłopak zaniemówił, tak dobre one były - polecam jednym słowem!
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńPopatrzcie tutaj - http://mangovegan.pl/
OdpowiedzUsuńMacie tam sporo sensownych propozycji, można wybrać coś ciekawego, kwestia taka, jakie macie oczekiwania. Ale da się znaleźć fajne propozycje.