Dyniowa kostka sernikowa z polewą czekoladową






Składniki:
ciasto:

-400g świeżej dyni Hokkaido
-500g półtłustego/tłustego twarogu/tofu
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
-pół łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
-3 średnie jajka
-50g budyniu śmietankowego bez cukru
-3 łyżki jogurtu greckiego/śmietanki kokosowej
-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

polewa czekoladowa:
-80g gorzkiej czekolady 90% kakao
-70ml mleka kokosowego lub innego

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-dynię dokładnie myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy na kawałki
-pieczemy około 20-30 minut (do miękkości) i lekko studzimy
-dynię dokładnie blendujemy
-suche składniki łączmy ze sobą i mieszamy
-białka jaja z dodatkiem soli i 2 łyżkami słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-twaróg łączymy z dynią, żółtkam, jogurtem/śmietanką oraz sokiem i i dokładnie blendujemy
-po mału dodajemy suche składniki i miksujemy na małych obrotach, aż wszystko się połączy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-pieczemy 45minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy

polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy- całość lekko studzimy
-ciasto smarujemy polewą
-sernik wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. wygląda fantastycznie.
    Świetny pomysł na urozmaicenie sernika

    OdpowiedzUsuń
  2. W ubiegłym roku robiłyśmy takie podobne mini serniczki i były przepyszne!! :D Musimy teraz wypróbować wersję z odżywką białkową ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń