Śmietankowe ciasto z fasoli z truskawkami
Składniki:(blaszka kwadratowa 21x19cm):
-1 puszka białej fasoli (400g, waga po odsączeniu 240g)
-3 duże jajka
-szczypta soli
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-35g śmietankowe budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-garść truskawek
Sposób przygotowania:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodziłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
-truskawki myjemy, suszymy i kroimy na pół
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i delikatnie wbijamy truskawki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut i studzimy kilka dobrych godzin
Smacznego i na zdrowie!
bialka z dodatkiem czego ubijamy??? i ile lyzek ksylitolu? bo kilka to moze byc 4, 9... ;)
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania wyżej :)
OdpowiedzUsuńUbijamy z dodatkiem soli. Odnośnie słodzidła, to ilość według własnych preferencji :)
Usuńbardzo dobre ciasto;))) robilam dzisiaj z rabarbarem, a co do slodzidla to naprawde kazdy moze sprobowac jak bardzo slodkie lubi i tyle daje;)) to nie apteka;)) polecam przepis!!!
OdpowiedzUsuńNA JAKIEJ BLASZE? TAK CIEZKO NAPISAC?
OdpowiedzUsuńZBYT MAŁĄ CZCIONKĄ JEST PODANY ROZMIAR BLASZKI?? TAK CIĘŻKO WYTĘŻYĆ WZROK?
Usuńco to znaczy 30g oleju? a ile łyżek? czy ja mam ważyć to wg ciebie?
OdpowiedzUsuńA co w tym dziwnego, że trzeba zważyć? Ja zawsze tak robie ;).
Usuń30g, to inaczej 3 łyżki.
Niektórzy chyba powinni pójść do szkoły bo maja problem z czytaniem ze zrozumieniem wszystko jasno i przejrzyście jest napisane !
OdpowiedzUsuńPrzeciez jest napisane, a jak sie nie chce czytac to moze trzeba przestac korzystac z czyjejs uprzejmosci i przepisow i poprostu spadac? #nielubiedupkow
OdpowiedzUsuń