Kostka czekoladowo-orzechowa (bez pieczenia)
Szczerze mówiąc, to dawno nie jadłam tak pysznego deseru! Kostki są rewelacyjne w smaku, szybkie w przygotowaniu- nie wymagają pieczenia, ani dużej ilości składników. Ponadto pięknie się prezentują i z pewnością zaskoczą niejednego łakomczucha! :)
Składniki:(keksówka 18cm)
-100g kaszy jaglanej
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki miodu
-60g mąki kokosowej
polewa:
-pół tabliczki gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3,5 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
-spora garść potłucznych dowolnych orzechów (zmieliłam w młynku)
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy olej kokosowy, miód oraz mąkę kokosową i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i przyklepujemy
-ciasto wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, następnie wyjmujemy i kroimy w sporą kostkę
polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy(jeśli czekolada będzie zbyt gęsta należy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody)
-kostki obtaczamy w czekoladzie (smarowałam za pomocą noża) następnie obtaczamy w orzechach
następnie:
-gotowe kostki wkładamy do lodówki na około godzinę, aż zastygnie czekolada
Smacznego i na zdrowie!
Składniki:(keksówka 18cm)
-100g kaszy jaglanej
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki miodu
-60g mąki kokosowej
polewa:
-pół tabliczki gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3,5 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
-spora garść potłucznych dowolnych orzechów (zmieliłam w młynku)
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy olej kokosowy, miód oraz mąkę kokosową i zagniatamy ciasto
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i przyklepujemy
-ciasto wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, następnie wyjmujemy i kroimy w sporą kostkę
polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i mieszamy(jeśli czekolada będzie zbyt gęsta należy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody)
-kostki obtaczamy w czekoladzie (smarowałam za pomocą noża) następnie obtaczamy w orzechach
następnie:
-gotowe kostki wkładamy do lodówki na około godzinę, aż zastygnie czekolada
Smacznego i na zdrowie!
Kolejny przepis do zapisania.... normalnie nie wiemy kiedy my te wszystkie przepisy wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńCzy można uzyć innej mąki zamiast kokosowej? :)
OdpowiedzUsuń