Knedle jaglane z truskawkami
Składniki:
-100g suchej kaszy kaszy jaglanej
-2 płaskie łyżki budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1-2 łyżki erytrolu
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
dodatkowo:
-garść małych truskawek
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-lekko zwilrzamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy po jednej małej truskawce. Następnie zlepiamy
-do garnuszka nalewamy wodę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju kokosowego
-knedle gotujemy około 3-4 min
-podajemy z jogurtem lub sosem owocowym
Smacznego i na zdrowie!
Super pomysł. Knedle pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńJak to możliwe, że AGNEX ma takie ceny? A u innych można zbankrutować. Dziękuję bardzo, a knedelki właśnie robię.
OdpowiedzUsuń*Zwilżamy ;)
OdpowiedzUsuńAle przepis apetyczny, muszę spróbować. Kasza jaglana rządzi!
Ile wody potrzeba do ugotowania kaszy (by była odpowiednia konsystencja?)? ;) Jakieś specjalne proporcje?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zawszę gotuje się kasze w proporcjach 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy)
UsuńPozdrawiam :)
Ile wychodzi knedli z podanych skladnikow?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 24
UsuńCzy można zamienić erytrol na coś innego?
OdpowiedzUsuńTak, na ksylitol ;)
UsuńPozdrawiam