Omlet czosnkowy z surówka






Składniki:
omlet:
-3 małe jajka
-1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
-szczypta soli himalajskiej i pieprzu
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

surówka:
-mix sałat
-kilka oliwek
-łyżeczka drobno pokrojonej cebuli czerwonej
-pół ogórka kiszonego
-1 łyżeczka oleju lnianego
-1 orzech brazylijski
-pół łyżeczki słonecznika łuskanego


Sposób przygotowania:omlet
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-białka łączymy z żółtkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i delikatnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-zmniejszamy ogień i smażymy omleta z oby dwóch stron pod przykrywką

surówka:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy

następnie:
-omleta oraz surówkę przekładamy na talerz

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz:

  1. Omlet super. Zawsze robilam z odrobina mleka i maki orkiszowej. Mozne sie jednak obejsc bez tych skladnikow, a omlet jest bardziej puszysty i smaczniejszy. Polecam. Dorota

    OdpowiedzUsuń