Gofry bezglutenowe z polewą czekoladową
Gofry, to szybki i smaczny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie, a nawet na kolację. Gofry z powodzeniem możesz przygotować samodzielnie w domu- takie są najzdrowsze :) zwłaszcza, gdy użyjemy pełnowartościowych produktów.
Moja wersja gofrów nie zawiera krowiego mleka, oleju, rafinowanego cukru i mąki pszennej. Przygotowałam je na bazie mąk bezglutenowych z dodatkiem mleka kokosowego, a całość polałam gorzką czekoladą :).
Składniki:
-100g mąki owsianej bezglutenowej (zmieliłam płatki owsiane w młynku)
-50g budyniu waniliowego bez cukru
-60g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-250ml mleka kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 jajka
Polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady 90% kakao
-13 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, tłuszcz i mieszamy
-wsypujemy suche składniki i miksujemy na gładką masę
-rozgrzewamy gofrownicę i lekko natłuszczamy za pomocą pędzelka
-wlewamy masę i pieczemy na rumiany kolor (około 4 minuty)
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-wlewamy mleko i szybko mieszamy
-lekko studzimy i polewamy gofry
Gofry przygotowałam w opiekaczu Russel Hobbs, który ma wymienne wkładki i umożliwia robienie gofrów, dań z grilla i tostów.
Smacznego i na zdrowie!
Moja wersja gofrów nie zawiera krowiego mleka, oleju, rafinowanego cukru i mąki pszennej. Przygotowałam je na bazie mąk bezglutenowych z dodatkiem mleka kokosowego, a całość polałam gorzką czekoladą :).
Składniki:
-100g mąki owsianej bezglutenowej (zmieliłam płatki owsiane w młynku)
-50g budyniu waniliowego bez cukru
-60g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-250ml mleka kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 jajka
Polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady 90% kakao
-13 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, tłuszcz i mieszamy
-wsypujemy suche składniki i miksujemy na gładką masę
-rozgrzewamy gofrownicę i lekko natłuszczamy za pomocą pędzelka
-wlewamy masę i pieczemy na rumiany kolor (około 4 minuty)
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-wlewamy mleko i szybko mieszamy
-lekko studzimy i polewamy gofry
Gofry przygotowałam w opiekaczu Russel Hobbs, który ma wymienne wkładki i umożliwia robienie gofrów, dań z grilla i tostów.
Smacznego i na zdrowie!
Muszę w końcu zrobić gofry, gofrownica tylko się kurzy;)
OdpowiedzUsuńPewnie! Gofry, to świetny, szybki i smaczny posiłek :).
UsuńO właśnie! Nasza gofrownica też się niepotrzebnie kurzy! :D
UsuńJa z podobnego przepisu robię autorskie naleśniko-placki :)Też dobre na pierwsze lub drugie śniadanie ale gofry to bym zjadła zrobione i podane pod nos ;-)
OdpowiedzUsuńOj, tak w końcu wszystko co zrobione i podane pod nos smakuje najlepiej! hi hi :)
UsuńPrezentują się super pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńIle gofrow wychodzi? Czy mozna zamiast mleka kokosowego uzyc zwyklego krowiego?
OdpowiedzUsuńO ile pamiętam, to 7. Mleka krowiego nie polecam, ale można użyć.
Usuń