Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż z jabłkami i cynamonem, to zdecydowanie moje smaki dzieciństwa. Jest to lekkostrawne danie o obłędnym zapachu. Już w trakcie pieczenia można poczuć, jak w domu roznosi się niesamowity zapach duszonych jabłek, wanili i cynamonu. Uwielbiam to!
Składniki:
-100g ryżu
-250 ml mleka roślinnego
-szczypta wanili
-1 łyżka wiórków kokosowych
-2 średnie, słodkie jabłka
-1 duże jajko
-8 łyżek jogurtu naturalnego
-łyżeczka cynamonu
-5 łyżek ksylitolu
-masło klarowane/olej kokosowy do wysmarowania kokilek
Sposób przygotowania:
-mleko roślinne przelewamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki ksylitolu oraz wanilię i doprowadzamy do wrzenia
-ryż płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnuszka. Gotujemy pod przykrywką około 15 minut i odstawiamy na około 30 minut.
-jabłka ścieramy na tarcę
-jajko rozbijamy, dodajemy resztę ksylitolu, jogurt oraz wiórki i dokładnie mieszamy
-kokilki smarujemy tłuszczem nakładamy ryż, na to potarte jabłka, posypujemy cynamonem i wylewamy na to masę jajeczną. Na to wykładamy resztę ryżu
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-pieczemy około 30-40minut
Smacznego i na zdrowie!
uwielbiam Twoje desery!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi!
Usuń