Rozgrzewającą jaglanka na mleku kokosowym
Za oknem buro i ponuro, pogoda nas nie rozpieszcza i jest coraz zimniej. W takie dni szczególnie musimy zadbać o rozgrzewające posiłki- czyli takie które naturalnie rozgrzeją wychłodzony organizm i wzmocnią naszą odporność. Dzisiaj proponuję jaglankę na mleku kokosowym z duszonymi jabłkami.
Składniki(na 1 porcję):
-50g kaszy jaglanej
-200ml mleka kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/cukru kokosowego
-1 duże jabłko
-1/4 łyżeczki sproszkowanej wanili
-1/4 łyżeczka cynamonu
-szczypta sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy na suchej patelni, następnie płuczemy pod zimną wodą
-mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kaszę jaglanką, cukier i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem do miękkości - około 15-20 minut
-w między czasie jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i przekładamy do nowego garnuszka. Dodajemy odrobinę wody, cynamon, wanilię oraz imbir i dusimy kilka minut aż jabłka będą miekkie
-jaglankę przekładamy do miseczki, a na to wykładamy jabłka
Smacznego i na zdrowie!
Składniki(na 1 porcję):
-50g kaszy jaglanej
-200ml mleka kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/cukru kokosowego
-1 duże jabłko
-1/4 łyżeczki sproszkowanej wanili
-1/4 łyżeczka cynamonu
-szczypta sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy na suchej patelni, następnie płuczemy pod zimną wodą
-mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy kaszę jaglanką, cukier i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem do miękkości - około 15-20 minut
-w między czasie jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i przekładamy do nowego garnuszka. Dodajemy odrobinę wody, cynamon, wanilię oraz imbir i dusimy kilka minut aż jabłka będą miekkie
-jaglankę przekładamy do miseczki, a na to wykładamy jabłka
Smacznego i na zdrowie!
jaglanka na słodko to jest to!
OdpowiedzUsuńWprost przepadam za jaglanka;-). Zwlaszcza ta na slodka nute:-P. Swietna propozycja;-).
OdpowiedzUsuń