Placuszki jaglano-gryczne na kefirze
Dzień zaczynam pysznym śniadaniem na słodko- inaczej nie wyobrażam sobie poranku. Dzisiaj przygotowałam dla siebie i dla swoich bliskich jaglano-gryczane placuszki. Są smaczne i pożywne. Idealnie komponują się z owocami, jogurtem bądź domowym dżemem czy konfiturą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1AtPC1nW72jaAvvmXM3-fBw74Sse3eBdfmS_xOdrRrs3TvkmGDamLxYbQNy7JaxG9sJ7Oao5gOEXCYdllU8nMzXc9Me6dfEJy_pALbr7FviDsa5_yqAGJ_kzsqpgfe3UIVrmbGXv6xbU/s640/placuszki.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxm2K1YmWJVOdIY38iALl6b5nYkDabTs1PYhAN9GmZidjNNVXR4oZ2wbnCG7tL7Q7lT03Ap58BVPTmkQHdUVmeIl5e2avVqhXSkPFfBOVOs5puop6RCLXiTtQxtVWpNfn9XJ257AUQboA/s640/placuszki22.jpg)
Składniki:
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-4 płaskie łyzki mąki gryczanej
-pół szklanki kefiru
-4 łyżki wody
-płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
-4 łyżki ksylitolu
-1 duże jajo od szczęśliwej kurki
Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy kefir, jajo wodę i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy reśztę składników i dokładnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu (polecam olej, kokosowy, masło klarowane bądź smalec- wysoka tempteratura dymienia)
-łyżką nakładamy masę i smażymy na małym ogniu
Smacznego i na zdrowie!
Wszystko co z gryką bierzemy w ciemno :)
OdpowiedzUsuńale boskie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Gryczane, coś dla mnie, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń