Placuszki bezglutenowe ze świeżym kokosem i jagodami
Słodkie placuszki, to prosty deser, który każdy pokocha, bo kto nie lubi słodkich przysmaków? :)
Przeważnie do placuszków kokosowych używam wiórek, jednak tym razem postanowiłam przyrządzić je ze świeżo potartym kokosem. Efekt? Jak dla mnie świetny!
Przeważnie do placuszków kokosowych używam wiórek, jednak tym razem postanowiłam przyrządzić je ze świeżo potartym kokosem. Efekt? Jak dla mnie świetny!
Składniki:
-1 jajko L
-30g potartego kokosa
-2 łyżki wody kokosowej (z wnętrza kokosa)
-1 łyżeczka mąki kokosowej(u mnie od AromatNatury)
-kilka jagód do smaku
-1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu
-olej kokosowy do smażenia(u mnie od AromatNatury)
Sposób przygotowania:
-rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka
-białko jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem wody kokosowej, mąki i ksylitolu/erytrolu miksujemy
-do żółtka dodajemy ubiete białko, jagody i delikatnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy na rumiany kolor
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz