Kasza jaglana z kremem malinowym z tofu i borówką
Dzisiaj kolejny przepis na słodki i bezglutenowy deser, który możemy wszędzie ze sobą zabrać.
Tym razem przygotowałam go z dodakiem malinowego kremu na bazie tofu. Idealny na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy :)Składniki:
-150g tofu (u mnie od Polsoja)
-kilka łyżek wody/mleka roślinnego do otrzymania odpowiedniej konsystencji
-łyżka soku z cytryny
-łyżka prawdziwego miodu
-50g suchej kaszy jaglanej
-garść malin
-garść borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku. Następnie płuczemy pod zimną wodą i gotujemy pod przykryciem około 15minut i odstawiamy aż kasza do siebie 'dojdzie'
-tofu, maliny, wodę/mleko, sok z cytryny i miód dokładnie blendujemy
-kaszę przekładamy do pojemniczka, na to wykładamy krem malinowy, znowu kaszę, krem i na wierzch borówkę
Smacznego!
desery z kaszą jaglaną to jest to!
OdpowiedzUsuńDokładnie!
Usuń