Knedle bezglutenowe z wiśniami i płatkami migdałów
Knedle- dobrze nam znana potrawa mączna. Wywodzi się z Niemiec (Knödl), ale swoją popularność zyskała również w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami.
Dzisiaj jednak zaproponuje wam lekko zmodyfikowany przepis na knedle, który nie zawiera mąki pszennej, ziemniaków i rafinowanego cukru :).![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOjKpeQ50cqyJftHGLrvCem-crJSZDhhug8fbitmptl5V8R1WTHkB-At5m_kUWJZ2mBtwcaWEnVgZVjK3VjPcsIH-SqBFFduvpkQyxXfCetJ1C4y6G2G3I73ku3NeI5HWzlDDuLR8ByAw/s640/knedle.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE5hh98iqMkbJ0cH65agS7KkY5ufIB-zjKlRmJpA2kj044Pd6IrMqFzBp5Z2s_OEUd8IcVGWIJtpBQUkUK1jr__CkRDQBnlZT9SyPYtbt-Vsz3rJnmhCrd6whyDh07BKRCHsGKL5dmbII/s640/knedle2.jpg)
Składniki (2 porcję)
-100g suchej kaszy jaglanej
-łyżka mąki kokosowej
-łyżka mąki z tapioki+ do opruszenia dłoni
-200ml mleka ryżowej
-garść wiśni bez pestek
-łyżka ksylitolu/erytrolu
-łyżeczka płatków migdałów(opcjonalnie)
-odrobina kukrumy, aby nadać ładny żółty kolor(opcjonalnie)
-drobina soli
Sposób przygotowania:
-kaszę gotujemy z dodatkiem cukru do miękkości i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do wystygnięcia
-dodajemy oby dwie mąki i mieszamy
-dłonie opruszamy mąką
-odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i wkładamy do środka wiśnie. Zlepiamy i formujemy kulki
-wstawiamy garnek z wodą i dodatkiem soli. Doprowadzamy do wrzenia
-gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
Smacznego! :)
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Takich knedli to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń