Deser owocowo-czekoladowy z kasztanami


Kolejna propozycja na bezglutenowy deserek- tym razem owocowo-czekoladowy z dodatkiem słodkich kasztanów, które uwielbiam :)!





Składniki:

-kilka kasztanów jadalnych (u mnie od BioŻywczy)

-1 łyżka karobu (u mnie od BioŻywczy)
-garść orzechów laskowych (u mnie od BioŻywczy)

-pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
-1/5 szklanki mleka kokosowego + kilka łyżek
-4 daktyle
-2 brzoskwinie
-garść czarnej porzeczki
-1 łyżka prawdziwego miodu
-garść drobnych i ciemnych winogron


Sposób przygotowania:
-orzechy prędzej namaczamy(możemy zostawić na całą noc)- zalewamy zimną wodą

-płuczemy kaszę pod zimną wodą
-do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka kokosowego i gotujemy kaszę do miękkości. Studzimy
-kaszę z dodatkiem miodu dokładnie miksujemy na gęsty krem
-kaszę dzielimy na 3 części i przekładamy do osobnych miseczek tak aby powstały nam trzy smaki. Do każdej z nich wkładamy osobne dodatki: brzoskwinię, porzeczki, karob + daktyle+orzechy i blendujemy (jeśli jest potrzeba dolać mleko/wodę)
-każdą wartwę przekładamy do szklanki/miseczki: najpierw porzeczkowa, później czekoladowa, a na koniec brzoskwiniowa
-kasztany trzemy na tarce, winogrona pozbawiamy pestek i kroimy na mała kawałki
-deserek posypujemy kasztanami, pestkami dyni, a na tym układamy winogrona

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz