KORZENNO-CZEKOLADOWE BATONY







Składniki(5 batoników):
-200g dyni hakkaido

-1,5 dojrzałego banana
-60ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-70g mąki kokosowej
-30g kakao
-1/3 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
-1-2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu/erytrolu
-2 łyżki wiórków kokosowych/słonecznika/sezamu

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
-dynie pieczemy około 15-20minut do miękkości, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-dynię oraz banana dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składniki i całość dokładnie zagniatamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę wyrównujemy dłońmi i starannie dociskamy
-blaszkę wkładamy do zamrażalnika na okło 10-15 minut
-masę kroimy na równe porcje
-batony przechowujemy w lodówce

Smacznego i na zdrowie!

3 komentarze: