IMBIROWE CIASTO JAGLANE Z OWOCAMI
Składniki:(okrągła blaszka 22-24cm)
-4 jajka M
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 szklanka maki jaglanej
-pół szklanki mąki ryżowej
-40ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 łyżeczka imbiru w proszku
-szczypta soli
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki soku z cytryny/limonki
dodatkowo:
-kilka śliwek
-2 średnie gruszki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu zmiksowanego na cukier puder
ciasto:-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-białka jaja z dodatkiem soli oraz cukru (2 łyżki) ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z resztą słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na wolnych obrotach-po mału dodajemy suche składniki cały czas miksując
-wlewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-posypujemy cukrem pudrem
Smacznego i na zdrowie!
Ciasto wygląda świetnie i jestem pewna, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńGruszki i śliwki teraz idealnie do takich jesiennych ciast pasują :D
OdpowiedzUsuńWyszło perfekcyjne! Mam ochotę robić je przez całą jesień :)
OdpowiedzUsuńSuper , na zdrowie! :)
UsuńKochana można zastąpić mąkę jaglaną inną?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mąką gryczaną lub owsianą :)
UsuńMoje ciasto zupełnie nie wyszło, przed upieczeniem było baaardzo gęste a po upieczeniu bardzo suche i twarde jakby leżało już co najmniej tydzień. Czy to może być wina mąki kokosowej którą dałam w miejsce ryżowej? Poza tą jedną zmianą starałam się wiernie trzymać przepisu...
OdpowiedzUsuńNiestety, ale maka kokosowa strasznie wiąże plyny - dlatego ciasto wyszlo suche i twarde :(
Usuń