KAKAOWIEC Z GALARETKĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I BANANAMI

 



Składniki: (blaszka 23x9)

-1 puszka czerwonej fasoli
-3 jajka M
-100ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-5 -6 łyżek erytrolu/ksylitolu
-25g kakao
-30g rodzynek
-20g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)

bita śmietana:
-2 puszki tłustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-1 galaretka cytrynowa bez cukru (14g)
-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-1,5 szklanki wrzącej wody
-1-2 banany

Sposób przygotowania:
-fasolą wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą
-rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż zmiękną
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-dodajemy po 1 łyżce cukru(4 łyżki) i nadal miksujemy
-żółtka łączymy z resztą słodzidła i miksujemy na puch
-do żółtek dodajemy fasolą  oraz rodzynki (bez wody) i dokładnie blendujemy
-dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 45 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-w miedzy czasie galaretkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik i intensywnie mieszamy aby się rozpuściła
-odstawiamy, aby lekko stężała
-ostudzone ciasto kroimy wzdłuż- odcinamy kopułkę, którą następnie kruszymy
-na spód ciasta nakładamy pokrojone banany i wylewamy galaretkę
-ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężała galaretka
-z puszki wyciągamy tylko stałą warstwę – śmietankę
-dodajemy słodzik i miksujemy, aby powstała bita śmietana
-na stężałą galaretkę nakładamy bitą śmietaną, a na to pokruszone ciasto
-ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h


Smacznego i na zdrowie!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza