BEZGLUTENOWE MUFFINY Z FASOLI
Składniki: (na 9 muffinek)
-1 puszka białej fasoli 400g
-80g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-60ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-1/3 szklanki erytrolu (można dać więcej)
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO -3 małe jajka
-50ml mleka kokosowego
-50g potartego jabłka -szczypta soli
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę płuczemy pod wodą
-białka jaja oddzielamy od żółtek
-żółtka z dodatkiem erytrolu(zostawiamy 1 łyżkę) miksujemy na puch
-dodajemy fasolę, tłuszcz, sok z cytryny oraz mleko i wszystko dokładnie blendujemy
-wsypujemy wiórki, proszek do pieczenia, dodajemy jabłko i mieszamy
-białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy łyżkę słodzidła i jeszcze chwile miksujemy-do ubitej piany dodajemy po trochu masę fasolową i całość delikatnie mieszamy
-do papilotek przekładamy masę (zapełniamy całe papilotki)
-pieczemy 35 minut -wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Smacznego i na zdrowie!
Czy mleko kokosowe można zastapić zwykłym?
OdpowiedzUsuńMożna :)
OdpowiedzUsuń