Kakaowiec- pokarm bogów



Kakaowiec- pokarm bogów

Kakaowiec
 (theobroma cacao) pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki południowej i Środkowej. Obecnie największe uprawy znajdują się w Afryce. Natomiast pierwszym miejscem uprawy kakaowca poza krajami obu Ameryk stała się niewielka wyspa Bioko, położona w pobliżu równika,przy zachodnim wybrzeżu Afryki.

Nasiona kakaowca były obdarzone tak wielkim szacunkiem przez Azteków i Majów, że służyły im, jako waluta zamiast pieniędzy!
Gdy sytuacja polityczna zmusiła Hernana Cortesa do powrotu do Hiszpanii w 1528 roku, przywiózł on ze sobą cenne minerały, produkty rolne i prawdopodobnie nasiona kakaowca. Cortes był zapewne pierwszą osoba, która sprowadziła do Europy czekoladę. Po tym wydarzeniu świat już nigdy nie był taki, jak wcześniej. Sam Cortes pisał o kakao "boski napój, który zmaga odporność i uwalnia od zmęczeni"Kubek tego cennego napoju pozwala człowiekowi pracować cały dzień bez pożywienia"
Nawet Karol Linneusz (XVIII- wieczny szwedzki naukowiec),w 1753 roku wielbił kakaowiec. Nadał mu nazwę Theobroma cacao, czyli "kakao-pokarm bogów". Nic dziwnego, bowiem kakao jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych.
Za czasów Ludwika XIV czekolada była wykorzystywana jako jako forma zaproszenia do łóżka.

Co zawiera kakaowiec?
1. Kakaowiec zawiera największe ilości przeciwutleniaczy (polifenole, katechiny i epikatechiny). Więcej niż czerwone wino, jagody acai, czy borówki.
Przeciwutleniacze pomogą nam bronić się przez chorobami związanymi ze starzeniem się , a także przed zwyrodnieniami oraz chorobami układu krążenia.

2. Ziarno kakaowca, to świetne źródło magnezu- pierwiastka życia, który bierze udział w setkach reakcjach chemicznych. 
Magnez wspiera pracę mózgu, serca, rozluźnia mięśnie, łagodzi napady migreny, a także przeciwdziała zmęczeniu , zapaleniu stawów i osteoporozie.

3. Chrom- niezbędny mikroelement, który pływa na metabolizm węglowodanów, lipidów i białek przez oddziaływanie na insulinę.

4. Kakaowiec, to również doskonałe źródło cynku, który aktywuje 200 enzymów uczestniczących w różnych procesach. Jest przede wszystkim zaangażowany w stabilizację struktury białek, syntezę DNA i RNA, tworzenie chromatyny, procesy trawienne (zwłaszcza enzymy trzustkowe), ochronę antyoksydacyjną i transportu tlenu. 
 

5. Miedź to niezbędny dla organizm pierwiastek śladowy, który pomaga w procesie tworzenia zdrowej krwi i wzmacnia odporność.

6. Żelazo- stanowi część mioglobiny(białko magazynujące tlen) oraz hemoglobiny- białka transportującego tlen, oczyszczającego krew i bierze udział w tworzeniu składników krwi  (erytrocytów, leukocytów) . Dzięki temu przeciwdziała anemii 

7. Tryptofan (niezbędny aminokwas), który pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Bowiem gdy tryptofan trafia do naszego organizmu, wchodzi on w reakcję z witaminami B6 i B3 w obecności magnezu i wytwarza serotoninę- tak zwany 'hormon szczęścia', który osłabia napięcie i niepokój, a także przeciwdziała stresowi.
Szwajcarscy naukowcy dowiedli, że osoby cierpiące na stany lękowe spożywały przed dwa tygodnie 40g dziennie ciemnej czekolady i okazało się, że poziomy hormonu stresu znacznie spadły

8. Teobrominę- substancję spokrewnioną z kofeiną nie będącą stymulatorem układu nerwowego. Teobromina działa antybakteryjnie i jest przyjazna dla serca.

9. Fenyloetyloaminę (PEA)- substancję chemiczną pochodną od adrenaliny, którą organizm produkuje, gdy jesteśmy zakochani. To prawdopodobnie jeden z powodów, dla których miłość i czekolada mają tak ścisły związek. PEA odgrywają też istotną rolę w doskonaleniu umiejętności koncentracji, czujności i pozytywnego stosunku do życia. Oznacza to, że kakaowiec jest naturalną odpowiedzą na Prozac

Najcenniejsze jest surowe kakao w postaci całych lub kruszonych ziaren. Natomiast jeśli masz ochotę na czekoladę, to najlepiej kupuj taką, która jest surowa i bez cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz