PRENIKOWE BROWNIE Z GRANATEM
Składniki:(blaszka 21x19cm):
-3 jajka M
-3/4 szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym kefirem/jogurtem)
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-pół szklanki cukru kokosowego (można zastąpić ksylitolem/erytrolem)
-3/4 szklanki mąki ryżowej
-40g karobu/kakao
-2 łyżki miodu/melasy z chleba świętojańskiego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka octu jabłkowego
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-1 łyżka przyprawy do piernika bez cukru
dodatkowo:
-pół granata
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wszystkie składniki (oprócz mąki ryżowej)przekładamy do naczynia i dokładnie blendujemy
-dodajemy makę i miksujemy
-masę przekładamy do blaszki
-pieczemy około 30-35minut
-olej kokosowy łączymy z kakao i dokładnie mieszamy
-polewę rozprowadzamy po całym cieście
-posypujemy ziarenkami granatu
Smacznego i na zdrowie!
Widać, że struktura tego ciasta jest taka zbita <3 Czyli taka jaką lubimy najbardziej :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwyczajnej mąki pszennej, czy tylko ryżowa się nadaje?
OdpowiedzUsuń