CIASTO BURACZANO-MARCHEWKOWE





Składniki:
-150g potartych , surowych buraków na małych oczkach
-100g potartej marchwi na małych oczkach
-2 łyżki mąki kokosowej
-120g mąki owsianej (można zmiksować płatki owsiane)
-1 łyżeczka proszeku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-30g potartej gorzkiej czekolady
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
-4 jajka M
-1 łyżeczka cynamonu
-50ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-garść rodzynek
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny

Sposób przygotowania: (okrągła blaszka 17cm)
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na gładki puch
-do masy dodajemy mąkę owsianą, rodzynki, proszek, sodę, cynamon i delikatnie mieszamy szpatułką
-dodajemy potarte warzywa, mąkę kokosową, czekoladę, tłuszcz oraz ocet i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód)
-przekładamy masę , pieczemy 60minut
-wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy aż ostygnie

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Pycha, takiego dawno nie miałam okazji zjeść :) Chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dzisiaj zrobiłyśmy ciasto marchewkowo-bakaliowe :D Następnym razem będzie z burakiem :D

    OdpowiedzUsuń