MAZUREK BEZGLUTENOWY





Składniki:

kruche ciasto:

-3 średnie jajka M
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

masa daktylowa:
-250g suszonych daktyli
-40ml mleka roślinnego/wody
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-3 łyżki mleka roślinnego

dodatkowo:
-garść ulubionych orzechów

Sposób przygotowania: 
(blaszka 20x18)
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi) , 
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy

masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-odlewamy wodę, dodajemy olej oraz mleko i dokładnie blendujemy

polewa czekoladowa:
-czekoladę drobno siekamy, łączymy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy

następnie:
-na kruchy spód nakładamy masę daktylową, na to czekoladą i orzechy
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Idealny na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, mleko roślinne czyli jakie z puszki mleko kokosowe, czy takie w kartonie?

    OdpowiedzUsuń