Pancakes gryczane z dżemem wiśniowym
-2 średnie jajka
-70ml mleka roślinnego
-70g mąki gryczanej
-4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli himalajskiej
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia
dodatkowo:
-dżem (dobrej jakości bez cukru)- wybrałam wiśniowy
-posiekane orzechy
Sposób przygotowania:
-białka jaja z dodatkiem soli i soku z cytryny ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła i wanilii miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami i miksujemy na małych obrotach, następnie wlewamy mleko cały czas miksując
-wsypujemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy
-patelnie rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu i smażymy placuszki z oby dwóch stron na rumiany kolor
-podajemy z dżemem i posypujemy orzechami
Smacznego i na zdrowie!
U mnie dzisiaj na śniadanie też były pancakes z dżemem wiśniowym ale z mąki jaglanej i z otrębami owsianymi.
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić jajka?
OdpowiedzUsuńNasze ulubione pankejki to właśnie te gryczane <3
OdpowiedzUsuńMniam...ale mi smaku narobiłaś. Chyba zrobię na kolacyjkę. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowały. Ja jeszcze pokroiłam jabłko do ciasta :)
OdpowiedzUsuń