Delicje-ciasteczka z galaretką
Składniki:
-3 jajka M
-50g mąki kukurydzianej
-15g budyniu waniliowego bez cukru (bez cukru)
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-30ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
dodatkowo:
-70g galaretki cytrynowej bez cukru+1,5 szklanki wrzącej wody
-3-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-150g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka kokosowego
Sposób przygotowania:ciastka:
-suche składniki mieszamy ze sobą
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli i łyżką słodzidła ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z resztą cukru miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy po trochu suche składniki cały czas miksując na małych obrotach
-wlewamy tłuszcz i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nakładamy masę, pozostawiając odstępny między ciastkami
-pieczemy 10minut
galaretka:
-galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, dodajemy słodzik i energicznie mieszamy
-formę wykładamy folią i wylewamy galaretkę na około 5mm
-wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
-po tym czasie wyjmujemy galaretkę z formy i za pomocą okrągłej foremki wycinamy małe kółeczka
następnie:
-biszkopciki odwracamy na drugą stronę
-na każdy nakładamy galaretkę i wstawiamy do lodówki na około 30minut
polewa czekoladowa:
-czekoladę razem z mlekiem umieszczamy w naczyniu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-zdejmujemy z palnika i odstawiamy aby czekolada przestygła
następnie:
-ciastka polewamy czekoladą i delikatnie ją rozprowadzamy
-wstawiamy do lodówki na około 1h
Smacznego i na zdrowie!
takie domowe delicje muszę być pyszne!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że już jakieś pół roku odkładamy pieczenie własnych delicji? :D Chyba jednak w końcu musimy się na nie skusić :D
OdpowiedzUsuń