Pierniczki bezglutenowe
Składniki:
-70g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego (u mnie od AGNEX)
-50g miodu
-1 jajko
-1 żółtko
-50g mąki kukurydzianej
-50g mąki owsianej bezglutenowej
-50g mąki kokosowej (u mnie od AGNEX)
-30g budyniu waniliowego bez cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru (u mnie od AGNEX)
polewa:
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-30g prawdziwego kakao (u mnie od AGNEX)
-1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu (u mnie od AGNEX)
Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-na blacie wykładamy papier do pieczenia, układamy ciasto, przykrywamy kolejnym papierem i rozwałkowujemy
-wykrawamy ciasteczka
-rozgrzewamy piekarnik do 200C
-pieczemy 10-13minut
polewa:
-tłuszcz rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-dodajemy kakao, słodzik i mieszamy
-odstawiamy i studzimy
następnie:
-pierniczki smarujemy polewą i posypujemy różnymi dodatkami np. sezamem, słonecznikiem itp
Smacznego i na zdrowie!
z tylko owsianej wyjdzie? :D bo taka mam
OdpowiedzUsuńOj, z tylko z owsianej, to nie wyjdą
UsuńCudne, wyglądają na kruche. Tyle przepisów na pierniczki chciałabym wypróbować, a czas ograniczony :D Ale zapisuję, może akurat je upiekę :D
OdpowiedzUsuńZgadza się- są kruche :)
UsuńA pierniczki wychodzą kruche jak ciastka czy są troszkę miękkie? :)
OdpowiedzUsuńKruche :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń