Orkiszowe rogaliki z dżemem

Pyszne, puchate i mięciutkie rogaliki z nadzieniem, to smaki mojego dzieciństwa.

Pamiętam, jak dzisiaj wyjazd na wieś. Kiedy z samego rana specjalnie na śniadanie przygotowywaliśmy drożdżowe rogaliki z marmoladą. Były bardzo słodkie, ciepłe i dobrze wypieczone- po prostu cudowne w smaku...
Smaki z dzieciństwa, to wyjątkowe smaki. Zapadają w pamięci i wiążą się z bardzo przyjemnymi wspomnieniami do których chce się zawsze wracać...





Składniki: 
-310g mąki orkiszowej jasnej
-180ml ciepłego mleka kokosowego
-1 duże jajko
-50g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-30g ksylitolu/erytrolu
-łyżeczka cukru kokosowego/zwykłego cukru aby drożdże zaczęły pracować
-1/4 łyżeczka soli
-7g suchych drożdży

dodatkowo:
-1 małe jajko
-1 łyżeczka mleka kokosowego
-cukier puder do opruszenia (zrobiony z ksylitolu/erytrolu)
-dżem/konfitura bez cukru
-mąka orkiszowa do obsypania blatu/stolnicy

Sposób przygotowania:
-do mleka dodajemy drożdże, sól oraz cukier kokosowy/zwykły cukier
-dodajemy kilka łyżek mąki i całość dokładnie mieszamy (musi powstać gęsta masa o konsystencji śmietany)
-miseczke przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15minut
-dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto- musi być miękkie i elestyczne
-przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2h
-obsypujem blat lub stolnicę mąką przekładamy
wyrośnięte ciasto, krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na długi prostokąt i za pomocą ostrego noża wycinamy naprzemiennie trójkąty
-u podstawy każdego trójkąta nakładamy dżem i zwijamy w kierunku wierzchołka
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w sporych odległościach od siebie
-przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut aby podwoiły swoją objętość
-rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem
-piekarnik rozgrzewamy do 190C
-pieczemy niecałe 15minut aż rogaliki będą rumiane
-posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!


1 komentarz:

  1. Nasza babcia takie rogale robi <3 Chciałoby się mieć takie 11 listopada <3

    OdpowiedzUsuń